Tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je beroep doen op een vroedvrouw van De Bron. Je kan vrij kiezen uit ons aanbod volgens je noden en behoeftes:


Consultaties

Proficiat met je zwangerschap!

Hoe verloopt het nu verder? Bij wie kan je terecht voor de opvolging van je zwangerschap en wat kan je van hen verwachten? Je vindt hieronder een antwoord op al je vragen:

Wanneer? Als je ervoor kiest om je arbeid en/of bevalling door ons te laten begeleiden, hebben we graag dat je je zwangerschap (medisch) door ons laat opvolgen.  Op die manier leren we je goed kennen en ontstaat er een vertrouwensband. Deze vertrouwensband is belangrijk om je goed te kunnen begeleiden tijdens je zwangerschap, arbeid en je bevalling. Ook als je kiest voor een ziekenhuisbevalling onder begeleiding van een gynaecoloog, kun je bij ons terecht voor de (medische) controles. In dat geval kun je best samen met je gynaecoloog bespreken wanneer hij/zij je zeker wil zien en wanneer je op consultatie kan bij de vroedvrouw.
Wat? Tijdens een consultatie controleren we je bloeddruk, je gewicht, het eiwitgehalte in je urine, de ligging en de groei van je baby, luisteren we samen naar het hartje en indien nodig doen we een bloedonderzoek. Bij afwijkende waarden verwijzen we je door naar je gynaecoloog. Tijdens de consultatie wordt tevens uitgebreid de tijd genomen om te luisteren naar je verhaal, antwoorden te geven op je vragen en bezorgdheden en je te begeleiden tijdens de emotionele omwenteling die je doormaakt.
Door wie?  We vinden het belangrijk dat je ons allemaal leert kennen tijdens de zwangerschap. We weten immers niet wie er van wacht zal zijn op het moment dat je kindje geboren wordt. Daarom streven we er naar om je als praktijk te begeleiden. Tegelijkertijd vinden we continuïteit ook heel erg belangrijk en merken we dat dit in het belang is van een goede zwangerschapsbegeleiding. Daarom zullen de meeste consultaties doorgaan bij een van de vroedvrouwen.
Hoe vaak? In de loop van de zwangerschap gebeuren er maandelijks medische controles, vanaf 32 weken om de 2 à 3 weken en vanaf 37 weken zijn er wekelijkse controles voorzien. De meeste van deze consultaties kunnen doorgaan bij de vroedvrouw. Wij raden aan om de consultaties van 12, 20 en 32 weken te laten doorgaan bij de gynaecoloog voor een echografie. Een overzicht van de consultaties vind je in het consultatieschema (PDF).
Hoe lang? Een eerste medische consultatie duurt gemiddeld anderhalf uur, een opvolgconsultatie gemiddeld drie kwartier.
Waar? De meeste consultaties vinden plaats in onze praktijk. Voor een wegbeschrijving en bereikbaarheid: zie onze contactpagina.
Indien je graag thuis wil bevallen, laten we op het einde van de zwangerschap ook eens een consultatie bij jou thuis doorgaan.
Wat meebrengen? Bij de eerste consultatie breng je een kleefbriefje van de mutualiteit mee. Verder breng je steeds je moederboekje mee, zodat we dit kunnen invullen en elke zorgverlener op de hoogte blijft van de evolutie van je zwangerschap.
Hoeveel kost het? Voor een medische consultatie bij een vroedvrouw is er een tussenkomst van je ziekenfonds voorzien. We trekken altijd voldoende tijd uit voor een consultatie om jou en je partner de ruimte te geven je verhaal te kunnen doen en je vragen te stellen. Wanneer een consultatie lang duurt vragen wij een supplement. Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien een terugbetaling van dit supplement. Je neemt hiervoor best contact op met je ziekenfonds.  Tussen de consultaties door zijn we telefonisch bereikbaar voor jou en ook via mail. We volgen tevens je labogegevens op en bespreken wekelijks je zwangerschap in ons team opdat ieder van ons je verder kan helpen. Hiervoor vragen we een eenmalige dossierkost.
Annuleren? Voor elke afspraak voorzien we voldoende tijd en we engageren ons om de wettelijke tijden te voorzien. Gelieve de gemaakte afspraken na te komen. De annulatie van een afspraak dient minstens 24u op voorhand telefonisch of via mail te worden doorgegeven aan de desbetreffende vroedvrouw. Verzuimde afspraken of annulatie binnen de 24u voor de afspraak, kunnen aanleiding geven tot het aanrekenen van dervingkosten. Deze zijn gelijk aan de vergoeding van de desbetreffende afspraak.

Opvolging risicozwangerschap

Op voorschrift van de gynaecoloog kunnen we je zwangerschap thuis extra opvolgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij rust omwille van een hoge bloeddruk of vroegtijdige weeën, bij suikerziekte, enzovoort.

Voor deze opvolging is er een tussenkomst van het ziekenfonds.


Begeleiding na een miskraam

Soms loopt het niet zoals verwacht…

Je hebt een miskraam, je baby is overleden… of je staat voor een moeilijke en verscheurende keuze voor abortus.

In deze moeilijke periode staan wij voor je klaar om je medisch en emotioneel te begeleiden.

Deze consultaties worden door het ziekenfonds betaald.


De prenatale infosessies

Je wordt overspoeld door informatie van vrienden, familie, het internet, de televisie, uit boeken en uiteindelijk kan je door het bos de bomen niet meer zien. Ieders verhaal is uniek, ook dat van jullie…

Wat? Tijdens de prenatale infosessies staan jij, je eventuele partner en jullie kindje centraal. Dankzij duidelijke en eerlijke informatie willen we je steunen bij het maken van bewuste keuzes. We werken in kleine groepjes van maximaal 5 koppels. Op die manier is een individuele en interactieve benadering tussen de hele groep mogelijk. Volgende onderwerpen komen tijdens de 5 verschillende sessies aan bod:

 1. De arbeid: Wat zijn weeën? Wat is de invloed van ontspanning tijdens de arbeid? Hoelang duurt de arbeid…
 2. De arbeid: Hoe kunnen we een arbeid zo goed mogelijk laten verlopen? Hoe omgaan met de weeën? Wat als het niet gaat zoals verwacht…
 3. De bevalling: Hoe verloopt de geboorte voor het kind? Welke houdingen kan je aannemen tijdens de geboorte…
 4. De kraamperiode: Waarom doet je baby wat hij doet en hoe kan je hiermee omgaan? Hoe verloopt de ontwikkeling van je kind? Wat kan je verwachten na de bevalling? Wat gebeurt er met je lichaam? Wat is normaal bij een pasgeboren baby? Praktische raadgevingen…
 5. Basisprincipes voor een geslaagde borstvoeding: Hoe leg je de baby correct aan de borst? Hoeveel keer per dag? Hoelang? Hoe weet je dat je baby genoeg heeft gegeten? Hoe kan je partner je mee ondersteunen…
 6. Terugkomdag na ongeveer 8 weken (samen met de baby natuurlijk!).
Door wie? De infosessies worden door één van onze eigen vroedvrouwen gegeven. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om een vertrouwensband met je vroedvrouwen te creëren.
Wanneer? De reeks gaat telkens door van 19u30 tot 21u (à 21u30):
 

 • Reeks die start op woe 21 november 2018 (bij vroedvrouw Hanne)

woe 21/11/’18, woe 28/11/’18, woe 05/12/’18, woe 12/12/’18, woe 19/12/’18 + TERUGKOMDAG: nog te bepalen

 • Reeks die start op ma 14 januari 2019 (bij vroedvrouw Ambre)

ma 14/01/’19, ma 21/01/’19, ma 28/01/’19, ma 04/02/’19, ma 11/02/’19 + TERUGKOMDAG: nog te bepalen

 • Reeks die start op woe 06 februari 2019 (bij vroedvrouw Hanne)

woe 06/02/’19, woe 13/02/’19, woe 20/02/’19, woe 27/02/’19, woe 13/03/’19 + TERUGKOMDAG: nog te bepalen

 • Reeks die start op ma 18 februari 2019 (bij vroedvrouw Ambre)

ma 18/02/’19, ma 25/02/’19, ma 04/03/’19, ma 11/03/’19, ma 18/03/’19 + TERUGKOMDAG: nog te bepalen

 • Reeks die start op woe 27 maart 2019 (bij vroedvrouw Hanne)

woe 27/03/’19, woe 03/04/’19, woe 10/04/’19, woe 24/04/’19, woe 01/05/’19 + TERUGKOMDAG: nog te bepalen

 • Reeks die start op woe 15 mei 2019 (bij vroedvrouw Hanne)

woe 15/05/’19, woe 22/05/’19, woe 29/05/’19, woe 05/06/’19, woe 12/06/’19 + TERUGKOMDAG: nog te bepalen

Waar?
 • De lessen vinden plaats in onze praktijk in Destelbergen. Voor een wegbeschrijving en bereikbaarheid: zie onze contactpagina.
Wat meebrengen?
 • Eerste sessie: moederboekje en identiteitskaart
 • Vijfde sessie (thema borstvoeding): een pop
Inschrijving en betaling
 • Je kiest best een reeks die start op het moment dat je ongeveer 30 weken zwanger bent.
 • Inschrijven kan via het contactformulier.
 • Voor de infosessie is er een tussenkomst van je ziekenfonds voorzien. De eigen opleg voor de reeks bedraagt 95 euro (per koppel), inclusief koekjes of fruit, sap en thee. Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien een terugbetaling van deze opleg. Hiervoor neem je zelf contact op met je ziekenfonds.
 • Indien je tijdens je arbeid en bevalling door ons wil begeleid worden, hebben we graag dat je prenatale lessen volgt bij ons. Indien dit om één of andere reden niet mogelijk is (omdat de lessenreeksen bijvoorbeeld volzet zijn), kunnen we ook een individuele les geven. Voor een individuele les van 1u vragen we een supplement van 45 euro.
Voorwaarden
 • De inschrijving is pas geldig na betaling op het rekeningnummer BE13 5230 8054 5239 met vermelding van ‘prenatale lessenreeks + startdatum lessenreeks + je naam’.
 • Alleen als de lessen worden stopgezet omwille van dringende medische redenen of vroegtijdige bevalling, kan er een vermindering of volledige terugbetaling van het inschrijvingsgeld zijn.
 • De Bron dient de annulatie of wijzigingen van een les minstens 24u op voorhand telefonisch of via mail door te geven en een nieuwe datum voor te stellen. Annulatie of wijzigingen binnen de 24u voor de les (bijv. omwille van bevalling), kan aanleiding geven tot terugbetaling van de desbetreffende les, indien je niet aanwezig kan zijn op de nieuwe datum. Deze is gelijk aan de vergoeding van de desbetreffende les.

Mamacafé

Ons mamacafé is bedoeld voor alle (toekomstige) moeders en hun kinderen die er voor een paar uur tussenuit willen en andere mama’s willen ontmoeten.

De nadruk ligt op het gezellig samenzijn met andere vrouwen, samen lunchen, de kinderen eten geven, samen lachen en ervaringen delen.

Er kunnen allerhande onderwerpen besproken worden zoals de voeding van je baby, het slapen van/met de baby, huilbuien van je kindje, het nieuwe evenwicht dat je moet zoeken met je partner

Dit steeds onder begeleiding van een vroedvrouw en/of specialist ter zake.

Voor wie? Voor zwangere vrouwen, moeders en hun kinderen tot ongeveer 1 jaar oud.
Wanneer? Elke 2de en 4de donderdag van de maand van 13u tot 15u (zie http://kiddybips.be/nl/activiteiten/detail/mamacafe).
Waar? Dampoortstraat 23, 9000 Gent. Achteraan de winkel ‘Kiddybips’.
Wat meebrengen? Gelieve je eigen lunch mee te brengen. Thee, water en sapjes zijn voorzien.
Betaling? Kostprijs: vrije bijdrage.

Zwangerschapsyoga

Je draagt nieuw leven in je!  Jouw lichaam vraagt om extra aandacht en zorg.

Zwangerschapsyoga nodigt je uit om tijd te nemen voor jezelf. Je staat stil bij het wonder in je buik. Ontspannen, genieten, contact maken met je baby, massage, aangepaste yogahoudingen… Met je ademhaling als gids kom je innerlijk tot rust.

Yoga helpt je om je voor te bereiden op de geboorte van je kindje. De houdingen en ademhalingstechnieken ondersteunen je tijdens de bevalling. Je leert je lichaam beter kennen en erop te vertrouwen. Bevallen hoef je niet te leren, je lichaam weet precies wat het moet doen. Yoga helpt je om contact te maken met die wijsheid.

Voor wie? Je kan starten met zwangerschapsyoga vanaf 12 weken zwangerschap. Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga en je hoeft niet lenig te zijn.
Door wie? Joke Deraedt (docent yoga en zwangerschapsyoga) doorliep yogastages in verschillende tradities in binnen- en buitenland en koos uiteindelijk voor de authentieke, traditionele yogaopleiding van Desikashar en Krishnamacharya (www.kym.org). Ze specialiseerde zich verder in zwangerschapsyoga (Lut van Melle). Joke volgde ook diverse meditatietrainingen en behaalde het diploma lichaamsgeoriënteerde psychotherapie (beroepsopleiding New Man Academie, Nederland). Ze is trotse mama van Lena en Seppe.
Wanneer?
Zomer-nazomerreeks : reeks van 10 lessen
augustus : 18,25
september : 1,8,15,22,29
oktober : 6,13,20

1ste groep: 9:45u-11:00u
2de groep: 11:15-12:30u

Korte winterreeks : reeks van 6 lessen

november: 10,17, 24

december: 1,8, 15

Winterreeks: 10 lessen vanaf 2019

januari: 12,19, 26

februari: 2, 9,16, 23

maart: 2,9, 23

Waar? De lessen vinden plaats in onze praktijk. Voor een wegbeschrijving en bereikbaarheid: zie onze contactpagina.
Wat meebrengen?  Losse kledij
Betaling?
 • Prijs: 125 euro voor 10 lessen
 • Prijs: 75 euro voor 6 lessen

 

De reeks zwangerschapsyoga volgt een specifieke opbouw. De lessen staan niet los van elkaar, je kunt enkel inschrijven voor de reeks. Als je vroeger bevalt dan verwacht, wordt je les terugbetaald (met max van 1 les per reeks van 5 lessen)

Inschrijven  Je kan inschrijven via www.conpatio.be of 0497/36.94.78.

Als je vroeger bevalt dan het einde van de reeks, kan je tot max. 20% van het inschrijvingsgeld terugbetaald krijgen

Hypnobirthing

The Wise Hippo Birthing Programme is een complete zwangerschapscursus van 4 x 2,5 uur die elke mama en haar (geboorte)partner op maat voorbereid op de geboorte van haar of hun kindje.

Dit geboorteprogramma helpt je om de verbinding tussen je geest en je lichaam te maken. Je zal leren hoe je je emotioneel en fysiek kan ontspannen en hoe je je voorbereidt op een positieve geboorte-ervaring waarbij jij als barende vrouw controle over het proces houdt, onafhankelijk van de weg die je inslaat.

“Baren is een natuurlijke, normale fysieke functie van normale, gezonde vrouwen en hun gezonde baby’s.” Jonathan Dye, Easier Childbirth

De cursus is eenvoudig te begrijpen en de oefeningen zijn gemakkelijk uit te voeren. Je leert technieken die je niet enkel voor de geboorte kan gebruiken, maar ook zinvol kunnen zijn om aan te wenden bij andere aspecten van je leven.

Meer info vind je op www.ankeverhulst.be

Voor wie? De hypnobirthing lessen kunnen bijgewoond worden door de mama en de geboortepartner (meestal de papa maar niet noodzakelijk zo) tussen 20 en 34 weken zwangerschap. Zodoende is er voldoende tijd om te oefenen.
Door wie? Anke Verhulst (Hypnobirthing lesgeefster) is een trotse hypnobirthing mama van 2 prachtige hypnobirthing baby’s (Jente ’12 en Jasper ’14). Sinds 2012 (na Jente’s geboorte) begeleidde ze al enkele tientallen ouders in de voorbereiding op de geboorte van hun kinderen via hypnobirthing. Naast trainingen in hypnobirthing, volgde ze nog trainingen in womb wisdom, sacred pregnancy, shiatsu, Nia, Nutritious Movement en coaching. Ze blijft zich continue bijscholen en is ook doula-in-opleiding.
Wanneer? Momenteel staan geen reeksen gepland
Waar? De lessen vinden plaats in onze praktijk. Voor een wegbeschrijving en bereikbaarheid: zie onze contactpagina.
Wat meebrengen? Losse kledij
Betaling?
 • Prijs : 225 euro
 • Inbegrepen in de cursus:
  • 4 sessies van 2,5 uur
  • Oefenboek The Wise Hippo Birthing Programme (Engels)
  • 5 MP3s om thuis mee te oefenen
  • Ondersteuning tijdens en na de cursus via telefoon en/of mail
Inschrijven Je kan inschrijven via [email protected] of 0494/87.89.66.

Groeiprikkels – Bloeitraject in Bewust ouderschap

Ouder worden is een ongelooflijke reis . Een intense, veeleisende reis waarin verwondering en radeloosheid hand in hand gaan. Opvoeden hoe doe je dat nu? Kan je een baby verwennen? Mag je een kind straffen? Waarom gedraagt mijn kind zich zo? Wat wil ik bereiken met mijn manier van opvoeden op lange termijn?

Doorheen deze lezingen reik ik jullie een aantal visies aan, manieren van anders kijken waarbij er rekening wordt gehouden met de ontwikkingsnoden van het kind per leeftijdsfase en hoe wij als ouder hierin kunnen begeleiden. We blikken terug naar onze eigen kindertijd en ontmoeten ons innerlijk kind, onze blokkades en moeilijkheden. We blikken vooruit naar hoe onze reacties (al van in de zwangerschap) een fundament zijn voor de basisontwikkeling van ons kind en hoe we hierin op een positieve manier kunnen bijdragen.

Meer informatie over de lezingen is te vinden op http://innata.weebly.com/themalezingen.html

Voor wie? Deze lezingen zullen maandelijks doorgaan en zijn bedoeld voor jonge ouders, maar ook voor koppels met een kinderwens of ouders in de zwangerschap. Het is een aanrader deze lezingen reeds voor de bevalling te volgen: ze zijn een mooie voorbereiding op het komende ouderschap.
Door wie? Kathlien Bridoux is mama van een zoontje (2012) en begeleidt in haar praktijk Innata koppels met een kinderwens en zwangere vrouwen/koppels. Daarnaast ondersteunt ze ouders in de zovele moeilijke momenten en vragen die ontstaan tijdens het opgroeien en opvoeden van een kind.
Ze werkt zowel preventief/informatief als remediërend via coaching en cranio-sacraal therapie.
Wanneer? Telkens van 14.30 tot 16u:

 • zat 21 mei (zwanger zijn, bevallen en geboren worden)
 • zat 18 juni (heftige emoties bij je kind)
 • zat 2 juli (mijn kind als spiegel, mijn kind als gids)
Waar? De lessen vinden plaats in onze praktijk. Voor een wegbeschrijving en bereikbaarheid: zie onze contactpagina.
Betaling? 20 euro per persoon
Inschrijven Je kan inschrijven via [email protected].