Na de bevalling

In de kraamperiode (tot de leeftijd van 1 jaar) kan je beroep doen op een vroedvrouw van De Bron. Je kan vrij kiezen uit ons aanbod volgens je noden en behoeftes:


Nazorg

De kraamperiode is een intense tijd. Een vroedvrouw kan je bijstaan met zowel medische, praktische als emotionele steun en advies.

Bij de pas bevallen mama controleren we de bloeddruk, het bloedverlies, de baarmoeder, de opstart van de borst- of flesvoeding… We wegen de baby, controleren zijn kleur en naveltje, doen een hielprik en andere onderzoeken… Daarnaast maken we ook tijd om je vragen te beantwoorden en bezorgdheden te bespreken.

Indien je graag beroep op ons wil doen na de bevalling, neem je best tijdens de zwangerschap al contact met ons op.

De postnatale consultaties worden betaald door het ziekenfonds. Enkel de kilometervergoeding wordt door jou betaald.

Nazorg na een kort ziekenhuisverblijf

Je kan ambulant bevallen. Dit wil zeggen dat je enkele uren na de bevalling naar huis gaat. Indien gewenst komen we de dag van de bevalling al bij je langs. Vervolgens komen we iedere dag bij je thuis tot en met vijf dagen na de bevalling. Nadien komen we zolang dit nodig blijkt te zijn.

Je kan ook kiezen voor de optie poliklinisch bevallen. Dit wil zeggen dat je één tot twee dagen in het ziekenhuis blijft. Ook dan komen we bij je thuis langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Nadien zolang dit nodig blijkt te zijn.

Nazorg na een lang ziekenhuisverblijf

Je bent een viertal dagen in het ziekenhuis gebleven. Ook dan kan je een beroep doen op ons zolang dit nodig blijkt te zijn.

Indien je bent bevallen met een keizersnede komen we langs voor het geven van eventuele subcutane inspuitingen, om je wonde te verzorgen en de hechtingen te verwijderen.

Nazorgen tot je kindje één jaar oud is

Je baby is thuis na een opname op neonatologie. Je hebt een borstontsteking. Je wilt terug aan de slag op het werk en je zou graag verder borstvoeding geven en afkolven. Je wilt overschakelen op andere voeding of op vaste voeding. Je hebt vragen over het slaapgedrag van je baby. Ook in al deze gevallen kan je een beroep doen op ons.

Tot je baby één jaar oud is, kan je beroep doen op een vroedvrouw.

Kraamzorg

Tijdens de kraamperiode kan je ook een beroep doen op een kraamverzorgster. Zij ondersteunt je bij de niet-medische verzorging van mama en baby en bij de huishoudelijke taken. Hiervoor neem je best rond de zesde zwangerschapsmaand contact op met een dienst voor kraamhulp. Een lijst van de verschillende kraamzorgdiensten kan je verkrijgen bij de Kraamkaravaan, het Expertisecentrum Kraamzorg Oost-Vlaanderen (www.kraamkaravaan.be).


Begeleiding bij borstvoeding

 

‘Borstvoeding is de beste manier om je kind alle voedingsstoffen te geven die het nodig heeft voor een goede groei en een gezonde ontwikkeling.’

 

Uit de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie

Met een goede ondersteuning en begeleiding door ervaren vroedvrouwen geef je borstvoeding een maximale slaagkans. Heb je vragen of problemen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Bij dringende vragen, bel je best ons wachtnummer.

De postnatale consultaties en borstvoedingsconsultaties worden betaald door het ziekenfonds. Enkel de kilometervergoeding wordt  door jou betaald.


Mamacafé

Ons mamacafé is bedoeld voor alle (toekomstige) moeders en hun kinderen die er voor een paar uur tussenuit willen en andere mama’s willen ontmoeten.

De nadruk ligt op het gezellig samenzijn met andere vrouwen, samen lunchen, de kinderen eten geven, samen lachen en ervaringen delen.

Er kunnen allerhande onderwerpen besproken worden zoals de voeding van je baby, het slapen van/met de baby, huilbuien van je kindje, het nieuwe evenwicht dat je moet zoeken met je partner

Dit steeds onder begeleiding van een vroedvrouw en/of specialist ter zake.

Voor wie? Voor zwangere vrouwen, moeders en hun kinderen tot ongeveer 1 jaar oud.
Wanneer? Elke 2de en 4de donderdag van de maand van 13u tot 15u (zie http://kiddybips.be/nl/activiteiten/detail/mamacafe).
Waar? Dampoortstraat 23, 9000 Gent. Achteraan de winkel ‘Kiddybips’.
Wat meebrengen? Gelieve je eigen lunch mee te brengen.Thee, water en sapjes zijn voorzien.
Betaling? Kostprijs: vrije bijdrage.

Babymassage

‘Worden gedragen, gewiegd, gestreeld, vastgehouden, gemasseerd,… Zovele wijzen staan ons ter beschikking om een kind te voeden. Minstens even onontbeerlijk als vitaminen, mineralen en eiwitten…’

Uit het boek: ‘Shantala Babymassage, een traditionele kunst’, Frédérick Leboyer

Waarom babymassage? Babymassage is een oude en diepzinnige kunst. Met de babymassage activeer je zowel jouw eigen zintuigen als die van jouw baby. Hierdoor ga je intuïtief aanvoelen wat goed is voor jouw baby. Baby’s slapen regelmatiger, krijgen een betere spijsvertering en een groter besef van geborgenheid. Zij accepteren zichzelf gevoelsmatig gemakkelijker.
Wat? De lessenreeks bestaat uit 3 lessen voor baby’s vanaf ongeveer 3 weken tot 7 maanden. Opdat de lessen rustig zouden verlopen,  zijn er maximaal 7 baby’s met hun mama’s of papa’s aanwezig.
Door wie? De sessies worden voorlopig gegeven door Pascale Mokangi, (ex-Bron) vroedvrouw, lactatiekundige en opleidingshoofd van de bachelor vroedkunde in VIVES te Kortrijk.
Wanneer? De reeks gaat telkens door op woensdag van 9:30u tot 11:00u:

 • Reeks die start op 10 januari 2018:
  woe 10/01/2018
  woe 17/01/2018
  woe 24/01/2018
 • Reeks die start op 7 februari 2018:
  woe 07/02/2018
  woe 21/02/2018
  woe 28/02/2018
 • Reeks die start op 7 maart 2018:
  woe 07/03/2018
  woe 14/03/2018
  woe 21/03/2018
 • Reeks die start op 16 mei 2018:
  woe 16/05/2018
  woe 23/05/2018
  woe 30/05/2018
 • Reeks die start op 6 juni 2018:
  woe 06/062018
  woe 13/06/2018
  woe 20/06/2018

 

Waar?
 • De lessen vinden plaats in onze praktijk. Voor een wegbschrijving en bereikbaarheid: zie onze contactpagina.
Wat breng je mee?
 • 1 grote badhanddoeken, 1 gewone handdoek en een washandje
 • badcape of omslagdoek
 • makkelijk zittende rok (je baby ligt tijdens de massage op of tussen je blote benen en jij zit op een matje op de grond)
 • bij flesvoeding: een flesje en flessenwarmer
Inschrijving en betaling
 • De prijs van de reeks bedraagt 60 euro.
 • Gelieve tijdig in te schrijven via [email protected].  Na inschrijving zal je een mail ontvangen met de gegevens voor betaling.
 • De reeks gaat door vanaf 5 inschrijvingen.
 • Annuleren kan tot 24u voor aanvang van de reeks.